Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Απαγορεύεται η ελεύθερη συλλογή οστρακοειδών από τον Αμβρακικό Κόλπο



Για τη περίοδο της Αποκριάς, ειδικότερα για τη Καθαρά Δευτέρα, επειδή καταναλώνονται σύμφωνα με το έθιμο μύδια κι άλλα οστρακοειδή, το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η ελεύθερη συλλογή οστρακοειδών από την περιοχή του Αμβρακικού κόλπου. Οι καταναλωτές θα πρέπει να προμηθεύονται από οργανωμένες οστρακοκαλλιέργειες, οι οποίες λειτουργούν σε εγκεκριμένες ζώνες καλλιέργειας και τα οποία έχουν περάσει από εγκεκριμένο έλεγχο, που παρέχει εγγυήσεις ότι είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Απαγορεύεται  στα διοικητικά όρια της Π.Ε. Αιτ/νίας,  γιατί δεν υπάρχει καθορισμός ζώνης και επίσης σύμφωνα με το Π.Δ. 227/2003 απαγορεύεται η συλλογή μυδιών από 1η Νοεμβρίου κάθε έτους μέχρι 31ης Μαρτίου της επόμενης χρονιά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν όταν αγοράζουν μύδια και άλλα οστρακοειδή, τα κελύφη τους να είναι κλειστά, που σημαίνει ότι τα οστρακοειδή είναι ζωντανά και επίσης κατά την διάνοιξη τους, το ενδοθυρικό υγρό ότι είναι διαυγές. Ήδη οι κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες εντείνουν τους ελέγχους για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της Ελλάδας. Η είσοδος του κόλπου είναι στο στενό πέρασμα μεταξύ του Ακτίου (από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας) και της Πρέβεζας. Ο κόλπος πήρε το όνομά του από την αρχαία Αμβρακία, πόλη κτισμένη στον ποταμό Άραχθο, στη θέση της σημερινής Άρτας. Οι λιμνοθάλασσες του κόλπου παρουσιάζουν μεγάλη βιολογική ποικιλότητα και παραγωγικότητα ως φυσικά εκτροφεία ψαριών, αλλά και καρκινοειδών. Ήδη από τη ρωμαϊκή εποχή, η περιοχή ήταν σημαντικός διατροφικός κόμβος της αυτοκρατορίας (Ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ στην είσοδο του Αμβρακικού).
Στον μυχό του Αμβρακικού είναι κτισμένη η Αμφιλοχία. Κοντά στην Αμφιλοχία είναι το ακρωτήρι του Αγίου Γεωργίου, όπου λειτουργεί φάρος. Η Βόνιτσα είναι επίσης μια άλλη σημαντική κωμόπολη στην πλευρά του δρόμου από Αμφιλοχία προς Πρέβεζα και Λευκάδα. Στην είσοδο του κόλπου κατασκευάστηκε και δόθηκε στη κυκλοφορία το 2002 υποθαλάσσια σήραγγα που συνδέει το Άκτιο με την Πρέβεζα. Στον κόλπο και ιδιαίτερα στον λιμένα της Αμφιλοχίας παρουσιάζεται κατά τους θερινούς μήνες (τον Αύγουστο) το φαινόμενο φωσφορισμού της θάλασσας, το οποίο οφείλεται σε συσσώρευση μικροοργανισμών (πλαγκτού).
Στον κόλπο χύνουν τα νερά τους οι ποταμοί Λούρος και Άραχθος. Η περιοχή του Αμβρακικού κόλπου περιλαμβάνεται στους Υγροτόπους Ramsar Διεθνούς Σημασίας, στο Δίκτυο Natura 2000 κι έχει χαρακτηριστεί ως τόπος Κοινοτικής Σημασίας, Ζώνη Ειδικής Προστασίας και Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Ωστόσο, μόλις το 2008 η βόρεια περιοχή του κόλπου κηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο. Οι δύο ποταμοί συμβάλλουν στον σχηματισμό ενός εξαιρετικά πολύπλοκου, όσο και μοναδικού, για τα ελληνικά δεδομένα, υγροτοπικού συστήματος περίπου 220.000 στρεμμάτων, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλες και μικρές λιμνοθάλασσες, μακρόστενες χαμηλές λουρονησίδες, παραποτάμιες ζώνες, δέλτα ποταμών, αλμυρόβαλτους και γλυκόβαλτους, εκτεταμένους καλαμιώνες, υγρολίβαδα και αλίπεδα. Ο Αμβρακικός αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα ρύπανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου