Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Αυτά τα Baobabs τελικά είναι τρομερά! 

Διαβάζοντας μικρή το παραμύθι «ο Μικρός Πρίγκηπας» του Antoine De Saint-Exupere έγραφε για κάτι τρομερούς σπόρους... οι σπόροι των μπαομπάμπ, που τα χώματα του μικρού του πλανήτη είχαν γεμίσει απ’ αυτούς.  Έγραφε ... «ένα μπαομπάμπ όμως, αν αργήσεις να το πολεμήσεις, τότε δε θα μπορέσεις ποτέ πια να το ξεφορτωθείς. Γεμίζει τον πλανήτη πέρα για πέρα. Τον τρυπανίζει με τις ρίζες του... Κι αν ο πλανήτης είναι πολύ μικρός, κι αν είναι πάρα πολλά τα μπαομπάμπ, τότε τον σκίζουνε και τον κάνουν κομμάτια.  Είναι ζήτημα πειθαρχίας... όταν πλυθείς το πρωί και τελειώσεις, πρέπει να συγυρίσεις τον πλανήτη. Πρέπει να φροντίσεις και να ξεριζώνεις τακτικά τα μπαομπάμπ αμέσως...»


Το Baobab (Adansonia) υπάρχει και μάλιστα σε 8 είδη από τα οποία τα 6 είναι κυρίως στη Μαδαγασκάρη, ένα στην Αφρική και ένα στην Αυστραλία.  Είναι το εθνικό δέντρο της Μαδαγασκάρης και λέγεται και δέντρο της ζωής. Μπορεί να τα συναντήσετε με τις ονομασίες  'boab', 'boaboa', 'bottle tree', 'the tree of life', 'upside-down tree' ή 'monkey bread tree'. Τα δέντρα αυτά φτάνουν στο ύψος των 30 μέτρων (κυμαίνονται από 5 ως  30 μέτρα, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι το πάχος του κορμού τους που κυμαίνεται από 7 ως 11 μέτρα (23 to 36 ft) και το ακόμη εντυπωσιακότερο είναι ότι ο κορμός αυτός αποθηκεύει  120,000 λίτρα νερού. Τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου, το δέντρο δεν έχει φύλλα και μοιάζει περισσότερο με ρίζες στον αέρα. Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.


Το Baobab Tree γνωστό κι ως δέντρο της ζωής προσφέρει καταφύγιο, υλικό για ένδυση και νερό στους ιθαγενείς της Αφρικανικής Σαβάννας. Ο τεράστιος στήμονας, που είναι άκαυτος (αντίσταση στη φωτιά), χρησιμοποιείται για να φτιάχνουν σχοινιά και ρούχα. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για καταπλάσματα και φάρμακα, ενώ το φρούτο του, που το αποκαλούν "monkey bread" είναι φαγώσιμο και πλούσιο σε Vitamin C. Το 2010  οι ειδικοί υπολόγισαν ότι στη διεθνή αγορά τα προϊόντα του αντιστοιχούν σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολλάρια ($US) κάθε χρόνο.Το φρούτο του έχει ένα βελούδινο κάλυμμα και έχει το μέγεθος καρύδας (περίπου 1.44 κιλά). Η γεύση του περιγράφεται κάτι ανάμεσα σε γκρέηπφρουτ, ροδάκινο και βανίλια. Μπορεί να αποθηκεύσει χιλιάδες λίτρα νερού, ενώ είναι τόσο τεράστια, που χρησιμοποιούνται από τους ιθαγενείς για σπίτια, αποθήκες... ακόμη και για μπαρς ή μπυραρίες. Στη Νότια Αφρική, οι ιδιοκτήτες μιας φάρμας στο Limpopo, «Sunland Farm»  έχτισαν μια pub με την ονομασία "The Big Baobab Pub" μέσα στη κουφάλα του δέντρου με διάμετρο κορμού 22 μέτρα. Το δέντρο είναι 47 μέτρα ψηλό και έχει υπολογιστεί ότι είναι ηλικίας πάνω από 6,000 χρόνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου