Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Το Arctic Sunrise της GREENPEACE βρίσκεται στην Ελλάδα για τη σωτηρία των θαλασσών μας!



Το πλοίο της Greenpeace έχει ξεκινήσει τη πανευρωπαϊκή περιοδεία του και από χθες ξεκίνησε τη περιοδεία του στην Ελλάδα με την είσοδο του στο λιμάνι της Άνδρου. Η περιοδεία γίνεται την πιο κρίσιμη στιγμή, δηλαδή λίγο πριν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίσουν για το μέλλον των ευρωπαϊκών θαλασσών. Χθες το πλοίο της Greenpeace Arctic Sunrise διέσχισε στις Κυκλάδες με στόχο την προστασία των ελληνικών θαλασσών και των ανθρώπων, που εξαρτώνται από αυτές. 
 
Κατά την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι της Άνδρου, οι παράκτιοι αλιείς σχημάτισαν ένα στολίσκο, που συνόδεψε το πλοίο, διεκδικώντας δυναμικά για άλλη μία φορά από την ελληνική πολιτική ηγεσία ένα βιώσιμο μέλλον με ζωντανές θάλασσες. Εκτός από τους ψαράδες το πλοίο Arctic Sunrise υποδέχτηκαν με τα εκπαιδευτικά τους πλοιάρια μερικοί από τους πιο μικρούς αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου μαζί με τον προπονητή τους.
 
Μόλις έφτασε στο λιμάνι της Άνδρου το Arctic Sunrise, οι παράκτιοι ψαράδες προσκάλεσαν για φαγητό το πλήρωμα, όπου παρευρέθηκε και ο δήμαρχος της Άνδρου. Οι ψαράδες υπέγραψαν την κοινή διακήρυξη με προτάσεις και λύσεις για την ευρωπαϊκή αλιεία. Επίσης, υπέγραψαν πάνω στα χάρτινα καραβάκια και έστειλαν το μήνυμά τους στον υπουργό κ.Τσαυτάρη ζητώντας του να υποστηρίξει τους παράκτιους ψαράδες.
 
Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρώπης αναθεωρείται φέτος μετά από 10 χρόνια, το Arctic Sunrise ξεκίνησε από τη Ρουμανία μία πανευρωπαϊκή περιοδεία με τελικό προορισμό τις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών αλιείας. Οι αλιείς συναντήθηκαν με ένα Βούλγαρο ψαρά, ο οποίος ταξίδεψε με το Arctic Sunrise για να παραδώσει στους Έλληνες ψαράδες ένα ναυτικό φανό, που συμβολίζει το φως της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον, καθώς και την κοινή φωνή των παράκτιων ψαράδων, που δυναμώνει σε όλη την Ευρώπη.
 
Στην Ελλάδα, η παράκτια αλιεία είναι μία από τις σπουδαιότερες δραστηριότητες τόσο για οικονομικούς, όσο και για κοινωνικούς λόγους. Απασχολεί δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και αποτελεί το μοναδικό μέσο βιοπορισμού για πολλές οικογένειες. Στις Κυκλάδες η Greenpeace εργάζεται συστηματικά μαζί με τους ψαράδες εδώ και 5 χρόνια για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου, για να αποτελέσει σημείο συνάντησης και έκφρασης των παράκτιων ψαράδων, αλλά και των Ελλήνων πολιτών που θέλουν να δουν τις θάλασσές μας να γεμίζουν και πάλι ζωή.
 
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η στήριξη της παράκτιας αλιείας και η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων μπορούν να εγγυηθούν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στο σύνολό τους.   «Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται μία φορά στα δέκα χρόνια για να αλλάξουμε  πορεία και να διασφαλίσουμε το μέλλον της αλιείας», δήλωσε η Άντζελα Λάζου Dean, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. 
 
 «Αυτή την ευκαιρία κρατούν στα χέρια τους ο κ. Τσαυτάρης και οι Ευρωπαίοι εταίροι του. Δεν έχουμε περιθώρια αδράνειας. Ο Έλληνας Υπουργός πρέπει να υπερασπιστεί τους χιλιάδες μικρούς αλιείς και το μέλλον των θαλασσών μας, όχι τα συμφέροντα της καταστροφικής, βιομηχανικής αλιείας. Αν δεν το κάνουν τώρα, στην επόμενη αναθεώρηση σε δέκα χρόνια, θα είναι αργά».
 
Γίνε καπετάνιος!
Φτιάξε το δικό σου χάρτινο καραβάκι και ταξίδεψε μαζί με το Arctic Sunrise σε όλη την Ευρώπη, μεταφέροντας το μήνυμα για ζωντανές θάλασες στους Ευρωπαίους υπουργούς. Όσο περισσότεροι, τόσο πιο δυνατή θα γίνει η φωνή μας! 
 Ακολούθησε το Arctic Sunrise και τους ψαράδες με το virtual καραβάκι σου εδώ: 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου