Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Το δηλητήριο της μέλισσας κατά του AIDS



Το δηλητήριο της μέλισσας χρησιμοποιείται για να εξουδετερώσει τον HIV.  Φαίνεται ότι οι μέλισσες εκτός από το νοστιμότατο μέλι, παράγουν ένα ένζυμο στο δηλητήριο τους, το οποίο οι επιστήμονες του Washington University στο St. Louis χρησιμοποιήσαν για να σκοτώσουν τον υιό HIV. Συγκεκριμένα νανοσωματίδια εμποτισμένα με τη τοξίνη μελιττίνη, που βρίσκεται στο δηλητήριο των μελισσών, μπορούν να καταστρέψουν τον ιό ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), χωρίς να βλάψουν τα περιβάλλοντα κύτταρα. Η μελιττίνη μπορεί να «τρυπήσει» το προστατευτικό περίβλημα του HIV και άλλων ιών. 
Ακριβώς επειδή σε μεγάλες ποσότητες, η ελεύθερη μελιττίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, δημιουργούν νανοσωματίδια με αυτήν, που δεν βλάπτουν τα υγιή κύτταρα. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στα προστατευτικά στρώματα, που τοποθετούνται στην επιφάνεια των νανοσωματιδίων. Όπως εξηγούν όταν τα νανοσωματίδια έλθουν σε επαφή με τα υγιή κύτταρα, τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος, απλά αναπηδούν. Ο ιός HIV είναι μικρότερος από τα νανοσωματίδια με αποτέλεσμα να εισχωρεί στα προστατευτικά στρώματα και να προσβάλλεται από την τοξίνη. 
Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι ότι τα νανοσωματίδια επιτίθενται στο ουσιαστικό μέρος της δομής του ιού, ενώ τα υφιστάμενα φάρμακα για την καταπολέμηση του HIV απλά εμποδίζουν την ικανότητά του να αναπαραχθεί,  χωρίς να καταπολεμάται η αρχική μόλυνση.

Τα νανοσωματίδια μελιττίνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς, που πάσχουν από AIDS με ενδοφλέβια ένεση και θεωρητικά να «χτυπήσουν» τον ΗΙV. Η μελιττίνη επιτίθεται σε μεμβράνες με «διπλή στρώση» αδιακρίτως, η θεραπεία με νανοσωματίδια θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλους ιούς με προστατευτικό περίβλημα, όπως για παράδειγμα η ηπατίτιδα. Οι έρευνες στρέφονται στην ανάπτυξη κολπικού τζελ, που θα εμποδίζει τη μετάδοση του HIV (AIDS).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου