Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

ΔΕΗ: υπογραφές για την “Πτολεμαΐδα 5″ – 1,4 δισ. ΕυρώΗ νέα μονάδα υπόσχεται λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον
Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013 θα μπουν οι υπογραφές για τη νέα λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5», συμβατικής αξίας περίπου 1,4 δισ. Ευρώ.

Σίγουρα από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα και η μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις. Το θετικό είναι ότι αυτή η νέα μονάδα στη Πτολεμαϊδα, με καύσιμο τον τοπικό λιγνίτη, θα είναι υπερσύγχρονη και φιλική προς το περιβάλλον. Φυσικά η λειτουργία της θα ενισχύσει αποτελεσματικά την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, ώστε να στηριχθεί και να ενισχυθεί και η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
 Οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της ικανοποιούν τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Η λιγνιτική μονάδα με την πλέον σύγχρονη διαθέσιμη τεχνολογία, ισχύος 660 μεγαβάτ + 140 μεγαβάτ για τηλεθέρμανση,  θα αποτελέσει Μονάδα βάσης και θα αντικαταστήσει παλαιές, ρυπογόνες και χαμηλού βαθμού απόδοσης λιγνιτικές μονάδες. Επίσης θα διασφαλίσει την προμήθεια θερμικής ενέργειας στην τηλεθέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας.

Θα βελτιωθεί η περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, γιατί η νέα μονάδα θα αντικαταστήσει παλαιές και ενεργοβόρες Μονάδες, επιτυγχάνοντας μείωση της κατανάλωσης κατά 40%, ενώ αντίστοιχη θα είναι και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και πολύ μεγαλύτερη εκείνη των ρύπων (SOx και NOx, κατά 60% και σωματίδια κατά 90%). Ανάδοχος εταιρεία είναι η ΓΕΚ, ενώ την ικανοποίησή του για τη δρομολόγηση του έργου έχει εκφράσει το σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΗ “Σπάρτακος”.
 Έτσι πραγματοποιείται αναβάθμιση στο Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας με μία πολύ μεγάλη μονάδα, που θα αξιοποιεί τα εγχώρια κοιτάσματα λιγνιτών, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες ενεργειακές πρώτες ύλες.  Επίσης θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ με την ουσιαστική ανανέωση του στόλου των εγκατεστημένων Μονάδων. Το κόστος λειτουργίας της θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με παλαιές που είναι αντιοικονομικές εξασφαλίζοντας ηλεκτρική ενέργεια σε νοικοκυριά, βιομηχανίες και επιχειρήσεις με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.
 Η κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής της, θα απασχοληθούν έως και 3.000 άνθρωποι, ενώ κατά τη λειτουργία της το μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 άτομα. Εκτός από τη καταπολέμηση της τοπικής ανεργίας, στις εργασίες θα εμπλακούν άμεσα ή έμμεσα πολλές ελληνικές επιχειρήσεις συμβάλλοντας στην άνοδο του κύκλου εργασιών τους. Ένα πλήθος Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων της περιοχής αναμένεται να παράσχουν υλικά και υπηρεσίες τόσο κατά την κατασκευή, όσο και κατά τη λειτουργία και συντήρηση της μονάδας.


Η νέα Μονάδα θα εξασφαλίζει υψηλότερες ενεργειακές και οικονομικές επιδόσεις με την χρησιμοποίηση της πλέον σύγχρονης περιβαλλοντικής τεχνογνωσίας, όπως αυτήν που χρησιμοποιούν οι περισσότερες αναπτυγμένες χώρες. Το έργο αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και τη «θωράκισή» της από διεθνείς ενεργειακές κρίσεις, περιορίζοντας τις συνέπειες από την εκτόξευση των διεθνών ενεργειακών τιμών σε βάρος της οικονομίας της χώρας και του επιπέδου διαβίωσης του ελληνικού λαού, που δοκιμάζεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου