Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Σήμερα στο Στρασβούργο ψηφίζεται η νέα ΚΑΠ 2014-2020



Σε εξέλιξη απόψε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο,  η ψηφοφορία επί των προτάσεων της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Υπό έγκριση το μεταβατικό μοντέλο για τις άμεσες ενισχύσεις και η διπλή πληρωμή των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων, γνωστές προτάσεις της Επιτροπής Γεωργίας με την υπογραφή του αντιπροέδρου της, Μανουέλ Καπόουλας Σάντος.  Η έκθεση «Σάντος» περιλαμβάνει προτάσεις για τις άμεσες ενισχύσεις, τον καθορισμό του ενεργού αγρότη, τη διάκρισή του από τον παραγωγικό και τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ ανά κράτος μέλος και ανά πυλώνα. Η διαδικασία διεξάγεται υπό την προεδρία του Έλληνα ευρωβουλευτή, Γ. Παπαστάμκου.
Χρειάζεται πολιτική συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου για να ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2015 η νέα ΚΑΠ. Βασικό θέμα και το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, αφού έχουν ζητήσει από τον Επίτροπο Υγείας  Τόνιο Μπόργκ, να κινηθεί γρήγορα με τους ελέγχους για το κρέας αλόγου και στην υποχρεωτική ετικετοποίηση. Σημαντικό θέμα και η παραγωγή ζάχαρης. Οι ευρωβουλευτές πιέζονται να εγκρίνουν την ΚΑΠ, όπως συντάχθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι ο αργός ρυθμός στην έγκριση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ και τον προϋπολογισμό, που απαιτείται για την χρηματοδότηση της σημαίνει ότι η νέα ΚΓΠ δεν θα υλοποιηθεί πριν από την 1 η Ιανουαρίου το 2015, που σημαίνει 1 χρόνο καθυστέρηση.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις συστάσεις της για την ΚΑΠ για την περίοδο 2014-2020 από τον Οκτώβριο του 2011. 
 Οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων πιστεύουν ότι  οι σημερινές προτάσεις είναι κακές για τη γεωργία, για τους αγρότες και για το περιβάλλον, γιατί η Επιτροπή Γεωργίας έχει εξασθενήσει τις προτάσεις, που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδέσει τις πληρωμές των αγροτών για τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις. Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2013 με χιονόπτωση και βροχή οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο υποστηρίζοντας ότι η νέα ΚΑΠ είναι ένα ξεπούλημα προς τη βιομηχανία τροφίμων. «Στην Ευρώπη, το 80% του συνόλου των αγροτικών επιδοτήσεων πάει σε μόλις 20% των αγροτικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Philippe Collin της γαλλικής συνομοσπονδίας Paysanne, ένας από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων. «Αναμένουμε ότι οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για τη μελλοντική οικονομική βιωσιμότητα της πλειοψηφίας του 80% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Ευρώπη».
 Στις 8 Φεβρουαρίου, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν έναν προϋπολογισμό λιτότητας, που θα μειώσει τις συνολικές δαπάνες στους αγροτικούς και φυσικούς πόρους κατά 11.3%, από τα 420δις € για την περίοδο 2007-2013 στα 373€ δις την περίοδο 2014-2020. Οι επιδοτήσεις προς τους αγρότες θα μειωθούν από τα 337€ δις στα 278€ δις, μια πτώση 17.5%. Σε κείμενο που δημοσιεύθηκε στην EurActiv την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, ο επίτροπος Cioloş αποκάλεσε τα πράσινα μέτρα «υψηλής σημασίας για να διατηρηθεί μια καλή ισορροπία εντός των αγροτικών οικοσυστημάτων. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την καλή διαχείριση νερού, των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων, για την καταπολέμηση της διάβρωσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας, καθώς και για τη διατήρηση των φυσικών τοπίων. Η ΚΑΠ πρέπει να τα λάβει αυτά υπόψη και να τα προστατέψει». 
 
Η Ανθρώπινη αλυσίδα της Κοινωνίας των Πολιτών γύρω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12 Μαρτίου, ήταν μια πρόσκληση για μια πιο πράσινη και δίκαιη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Εκατοντάδες αγρότες και καταναλωτές (και ζώα!) από 12 χώρες, φορώντας πολύχρωμα κοστούμια, συναντήθηκαν στο Στρασβούργο για μια σειρά από δράσεις . Η δράση “Αγροκτήματα αντί Εργοστάσια” ξεκίνησε με μια υπαίθρια εκδήλωση μαγειρέματος και ζωντανή μουσική με DJ, και τελείωσε με μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το κτίριο του Κοινοβουλίου. Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών κινημάτων, για την καλή διατροφή και την καλή γεωργία έδωσαν πολλές ομιλίες. Πολλοί ευρωβουλευτές ήρθαν να τους συναντήσουν και να μοιραστούν ένα ζεστό πιάτο σούπας. Την εκδήλωση συντόνισε η ARC2020  εκ μέρους της καμπάνιας «Καλή Διατροφή Καλή Γεωργία» (Good Food Good Farming) και υποστηρίχθηκε από 27 επιπλέον οργανώσεις.
 Απομένει στις 18-19 Μαρτίου, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συζητήσει την ΚΑΠ (γενική συμφωνία), ενώ στις 11 Απριλίου, αναμένονται οι διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου