Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

WED 2013 will be hosted by Portland, Oregon City of Roses



Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος φέτος θα εορταστεί στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ
Για το 2013 η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) θα φιλοξενηθεί στη πόλη του Πόρτλαντ, που την αποκαλούν επίσης "Rose City," "P-Town," "Stumptown," "Bridgetown, "Rip City"… Ανήκει στην επαρχία Multnomah County της Πολιτείας του Όρεγκον και θεωρείται από τις πιο πράσινες πόλεις του κόσμου. Ήταν η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που θέσπισε μέτρα για περιορισμό των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα και έχει ευνοήσει τις πρωτοβουλίες για πράσινα κτίρια. Διαθέτει ένα καλοσχεδιασμένο δίκτυο ηλεκτρικού – σιδηροδρόμου, μετρό, λεωφορείων και ποδηλατοδρόμων. Επίσης διαθέτει το εκπληκτικό νούμερο των 92,000 εκταρίων ελεύθερων πράσινων χώρων. Είναι μια εξελισσόμενη γαστρονομική σκηνή, αφού το Food Network Awards βράβευσε τη πόλη ως γαστρονομικό προορισμό 2007 ["Delicious Destination of the Year: A rising city with a fast-growing food scene" for 2007], καθώς και οι The New York Times επίσης αναφέρθηκαν στα εστιατόρια του Portland! Γνωστή η πόλη επίσης για τις μικρές μπυραρίες και βέβαια την ομάδα μπάσκετ Trail Blazers NBA basketball team.

Η πόλη είναι χτισμένη κοντά στα ποτάμια Willamette και Columbia, και κατοικείται σχεδόν από 2 εκατομμύρια κατοίκους. Το Portland βρίσκεται στη λεγόμενη ζώνη κλίματος Marine West Coast, που έχει ζεστά καλοκαίρια και ήπιους, αλλά βροχερούς χειμώνες. Κλίμα ιδανικό για τη καλλιέργεια των τριαντάφυλλων, γι’αυτό και περισσότερο από έναν αιώνα είναι γνωστή με την ονομασία "The City of Roses," με πάμπολλους κήπους ρόδων και διασημότερο όλων τον κήπο International Rose Test Garden. Το Portland βρίσκεται πάνω σε ένα ηφαιστειογενή πεδίο γνωστό ως Boring Lava Field, το οποίο περιλαμβάνει τουλάχιστον 32 κώνους όπως το βουνό Mount Tabor. Το ηφαίστειο Mount Hood, ανατολικά του Πόρτλαντ, είναι ορατό από κάθε σημείο της πόλης και επίσης το ενεργό ηφαίστειο Mount Saint Helens, βόρεια της Ουάσινγκτον, είναι ορατό από λίγο πιο υψηλό σημείο της πόλης. Μάλιστα το ηφαίστειο Saint Helens είχε γεμίσει στάχτες το Πόρτλαντ σε μια εντυπωσιακή έκρηξη το 1980.

 Η πόλη είναι περήφανη για τα πάρκα της όπως South Park Blocks, Pettygrove & Lovejoy Parks, Tom McCall Waterfront Park… Το Forest Park είναι ανάμεσα στα μεγαλύτερα πάρκα σε όρια πόλης, καλύπτοντας μια έκταση πάνω 5.000 εκτάρια (20 km²). Στο Portland βρίσκεται και το Mill Ends Park, το μικρότερο πάρκο του κόσμου, δηλαδή ένας κύκλος δύο μέτρων (περίπου 0.3 square m). Το Washington Park βρίσκεται δυτικά του Κέντρου της πόλης και εδώ βρίσκονται ο ζωολογικός κήπος Oregon Zoo, ο κήπος Portland Japanese Garden και ο διάσημος κήπος International Rose Test Garden. Το πάρκο Tom McCall Waterfront Park βρίσκεται κατά μήκος της όχθης του ποταμού Willamette και είναι 37 εκταρίων (150,000 m²). Ο βοτανικός κήπος Leach Botanical Garden καλύπτει 15.6 εκτάρια και βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της πόλης. Η χρήση του ποδηλάτου είναι πολύ διαδεδομένη, ενώ κάθε χρόνο χιλιάδες διαγωνίζονται στην ετήσια ποδηλατοπορεία annual Bicycle Commute Challenge.


Εκτός από «The Rose City» το Portland ονομάζεται "Stumptown" (λόγω της ξυλείας), "Bridgetown" (λόγω των πολλών γεφυρών), "Puddletown" (λόγω του βροχερού καιρού), "Beertown"  ή λόγω του αεροδρομίου "PDX"…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου