Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

Save the World’s Smallest Marine Dolphin - Only 55 Maui’s dolphins Remaining!



Μόνο 55 δελφίνια Maui υπάρχουν σε όλον το κόσμο!
Είναι το πιο σπάνιο και το πιο μικρόσωμο είδος δελφινιού στον κόσμο και κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Έχουν καταμετρηθεί μόνο 55 Maui's dolphins σε όλο τον πλανήτη και ζουν κοντά σε παραλία της Νέας Ζηλανδίας. Η ονομασία τους δεν έχει σχέση με το νησί Μάουι, αλλά προέρχεται από την ονομασία της τοποθεσίας "te Ika a Maui"  της φυλής των Μάορι στο βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας. Οι Māori στο λεξιλόγιο τους, το δελφίνι το ονομάζουν "popoto". Έτσι το Maui's dolphin ή popoto (Cephalorhynchus hectori maui) είναι αυτή τη στιγμή το σπανιότερο δελφίνι στη Γη και ανήκει σε υποκατηγορία δελφινιών Hector's dolphin.
Το δελφίνι Maui το συναντάμε μόνο ανοικτά στις δυτικές ακτές της New Zealand's North Island και είναι χαρακτηριστικό ενδημικό υποείδος κητοειδών, που μέχρι το 2012 υπήρχαν μόνο 55 στον αριθμό κι αυτά σύμφωνα με τη μελέτη ήταν πάνω από ενός έτους... χωρίς να συνυπολογίσουν τα πολύ μωρά. Είναι σε κοπάδι, το περισσότερο χρόνο τους τρώνε και συχνά βρίσκονται σε βάθος λιγότερο των 20 μέτρων, αν και ανοίγονται πολύ μακριά από την ακτή. 
Περισσότερο κινδυνεύουν από τις εξερευνήσεις για gas, από τη μεταφορά άμμου, αλλά η μεγαλύτερη απειλή είναι συγκεκριμένοι τύποι διχτυών, που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι. Επειδή ζουν τόσο κοντά στην ακτή, τα Mauis dolphins είναι εύκολο να εμπλακούν στα δίχτυα αυτά και ακριβώς επειδή έχουν παραμείνει τόσο λίγα, είναι κρίσιμος ακόμη και ο τυχαίος θάνατος ενός μόνο.
 Ήδη ο Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας John Key δέχεται μεγάλες πιέσεις να προστατεύσει αυτά τα τελευταία δελφίνια  Maui, απαγορεύοντας επικίνδυνους τρόπους ψαρέματος από τους ιθαγενείς, να επιβλέπεται όλη η περιοχή και για τα θέματα της άμμου και των ερευνών για πετρέλαιο, αλλά κυρίως ιδρύοντας στη περιοχή έναν προστατευτικό διάδρομο προστασίας αυτών... μια προστατευόμενη θαλάσσια ζώνη.