Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

SAVE the last MANTA RAYS

ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΓΙΓΑΝΤΙΑ ΣΑΛΑΧΙΑ MANTA RAY

Τα Manta ray είναι τα πλατύτερα και μεγαλύτερα από όλα τα είδη σαλαχιών (rays).  Το Διεθνές Συνέδριο για τα απειλούμενα είδη σε άγρια πανίδα και χλωρίδα με διοργανωτή τον οργανισμό CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), θα ξεκινήσει στις 3 Μαρτίου ως τις 14, στη Μπανγκόγκ της Ταυλάνδης. Σε αυτή τη συνάντηση, οι κυβερνήσεις θα προσθέσουν στη Διεθνής Συνθήκη, πέντε είδη καρχαρία και δύο είδη manta rays, τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση.  Αναμένεται ότι θετικό αποτέλεσμα θα έχει ο περιορισμός του εμπορίου των πτερυγίων του καρχαρία, το κρέας και τα σπάραχνα των manda, καθώς θα γίνει μια προσπάθεια μείωσης της απειλής από υπεραλίευση όλων αυτών των ειδών. 

Τα oceanic manta (Manta birostris) και τα reef manta rays (M. alfredi) είναι από τα πιο χαρισματικά πλάσματα άγριας ζωής στους ωκεανούς. Αυτοί οι ευγενικοί γίγαντες, είτε ανήκουν στο ωκεάνιο είδος, είτε των κοριαλιών reef mantas φτάνουν τα 9 μέτρα και 5 μέτρα, ενώ έχουν μεγάλη αξία για τον οικοτουρισμό. Τα Manta rays τα συναντάμε συνήθως στα τροπικά και υποτροπικά νερά, αν και τα  oceanic manta rays μπορούν να βρεθούν και σε νερά της εύκρατης ζώνης. Τα Manta rays είναι ήδη στη κόκκινη λίστα (Red List of Threatened Species as Vulnerable globally) του International Union for the Conservation of Nature (IUCN) ως απειλούμενα υπό εξαφάνιση.  Γεννάνε ένα μόνο μικρό κάθε 2 ή 3 χρόνια, γι’αυτό και είναι πολύ ευάλωτα.  Τα τελευταία χρόνια η αλίευση των manta rays έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω κυρίως της διεθνής ζήτησης.  
 Τα σαλάχια Manta rays κολυμπάνε πότε κοντά και πότε μακριά από τις τροπικές ακτές, αλλά συχνότερα είναι κοντά στους κοραλλιογενείς υφάλους (coral or rocky reefs). Τα συναντάμε στον Ατλαντικό, Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό και έχουν διάφορες ονομασίες  Atlantic manta, Pacific manta, Devil Fish ή απλά manta. Είναι μεγάλη η στιγμή όταν οι δύτες τα βλέπουν να κάνουν τις κολοτούμπες τους... μια μεγαλοπρεπή παράσταση! Τρώνε συνήθως μόνα τους ή σε μικρά γκρουπ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Στην Ταυλάνδη τα αποκαλούν Koh Bon, στην Ινδονησία Komodo και Irian Jaya, τα συναντάμε στις Μαλδίβες, Μιανμάρ, στο Blackrock in Kadavu στα νησιά Φίτζι.
 Τα τεράστια αυτά σαλάχια έχουν διάφορα χρώματα, μπορεί να είναι μαύρα, γκρι-μπλε, από καφέ στο κάτω μέρος  μέχρι κόκκινα στο επάνω μέρος του σώματος τους, που έχουν έναν χόνδρο. Μερικές φορές έχουν λευκές κηλίδες και λωρίδες. Ενώ η χαμηλότερη επιφάνεια των πτερύγιων τους και όλου του ανώτερου δίσκου του σώματος τους είναι σχεδόν πάντα λευκό.  Υπάρχουν πολλά σχέδια και μεγέθη, ενώ τα πτερύγια τους είναι τόσο μεγάλα, μοιάζουν σαν να έχουν φτερά. 

Shawn has also produced a wonderful musical film showing the beauty of the animals called Mantas Last Dance – more on that soon.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου