Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

More Marine Protected Areas Coming Soon to the Bahamas?


Θα δημιουργηθούν περισσότερες προστατευόμενες ζώνες θαλάσσιας ζωής στις Μπαχάμες;
Οι Μπαχάμες με τα 3.000 νησάκια βόρεια της Κούβας, είναι από τους πιο κοσμοπολίτικους πια τουριστικούς προορισμούς. Τουρισμός όμως σημαίνει και καταπάτηση και μόλυνση θαλάσσιων πάρκων. H Ayana Elizabeth διευθύντρια του Waitt Foundation δημοσίευσε στις 7 Φεβρουαρίου 2013 ένα άρθρο για το ταξίδι της στις Μπαχάμες περίπου πριν ένα μήνα και την ευκαιρία να δει μέσα από τα μάτια των τοπικών οργανισμών τη διατήρηση της άγριας ζωής και του ωκεανού. Ως γνωστό το ίδρυμα Waitt Foundation ανήκει στο The Nature Conservancy (TNC) και ουσιαστικά το ταξίδι της εκεί είχε σκοπό, πως θα διασφαλιστεί περισσότερο η προστασία της θαλάσσιας ζωής μέσα από το δίκτυο θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών [Marine Protected Areas (MPAs)]. 
 Έτσι μαζί με τη διευθύντρια του TNC για τη Βόρεια Καριβική την Eleanor Phillips και την υπεύθυνη πολιτικής Shenique Albury ταξίδεψαν με μικρά αεροπλανάκια και μικρές βάρκες για να μάθουν περισσότερα για τις τοποθεσίες και τις τοπικές οργανώσεις, που ήδη συνεργάζονται. 
Στη πρωτεύουσα Nassau, συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος  Mr. Dorsett, το Bahamas National Trust και με το τμήμα των Θαλάσσιων Πόρων. Έτσι αποφασίστηκε να ενδυναμώσουν τις τοπικές κοινότητες για δημιουργία περισσοτέρων θαλάσσιων καταφυγίων, για τα διαφορα οικονομικά στοιχεία και την ανάγκη δημιουργίας  μιας καμπάνιας για τη σπουδαιότητα των καταφυγίων, όπου δεν θα επιτρέπεται το ψάρεμα.  Όπως επίσης και ηαντιμετώπιση και προστασία από το παράνομο ψάρεμα.
ABACO island
Στο Abaco εξερεύνησαν το  Εθνικό πάρκο East Abaco Creeks National Park με τη τοπική οργάνωση Friends of the Environment. Εκεί διεξάγονται σημαντικά προγράμματα εκπαίδευσης και κοινωνικά με σκοπό να αυξήσουν τις περιβαλλοντικές μελέτες στο νησί. Το τοπίο με τα παλλιροιακά κύματα, τα ψάρια και όλο το  τοπίο...ακόμη και μια μέδουσα «Κασσιόπη» ήταν ένα ειδυλλιακό τοπίο. Η γη Exuma Land και το πάρκο Sea Park σχεδόν την έκαναν να θέλει να γίνει ναυτικός. Βέβαια από τον υπεύθυνο του πάρκου Andrew Kris έμαθε ότι το πάρκο δεν έχει πόρους για τη συντήρηση του εκτός από κάποιες συνδρομές και εθελοντική εργασία.  Είχαν τη τύχη να δουν 4 καρχαρίες υφάλων και swimming pigs...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου