Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

China’s pollution on high records & the cancer villagesΗ μόλυνση του περιβάλλοντος στη Κίνα έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ

Χρόνια τώρα μαθαίνουμε για τα «χωριά καρκίνου» σε επαρχίες της Κίνας, όμως φέτος η ατμοσφαιρική μόλυνση έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ και έχει γίνει το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η Κινεζική Κυβέρνηση μαζί με τη παγκόσμια κριτική.  Μάλιστα η γειτονική Ιαπωνία ήδη έχει δηλώσει τη διαμαρτυρία της, καθώς οι άνεμοι μεταφέρουν τη μόλυνση εκεί, αυξάνοντας και το δικό της πρόβλημα. Οι Ιάπωνες  προσφέρονται να τους βοηθήσουν με οποιαδήποτε τεχνολογία είναι διαθέσιμη.  Η Κινεζική Κυβέρνηση πρέπει το συντομότερο να πάρει τα πιο δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτή την εκτός ελέγχου κατάσταση.
 Επισήμως και ανεπίσημα, οι δημοσιογραφικές πηγές της Κίνας έχουν καταγράψει 459 “cancer villages” (癌症村)  σε όλη τη Κίνα. Αυτά τα χωριά υπάρχουν σε κάθε επαρχία και αυτόνομη περιοχή της Κίνας, με εξαιρέσεις τις επαρχίες Qinghai και Tibet. Είναι τρομακτικό αλλά  οι ρυθμοί θνησιμότητας έχουν αυξηθεί 80% τα τελευταία 30 χρόνια. Οι πιο συχνοί καρκίνοι είναι: οισοφάγου, στο έντερο, στο συκώτι, στο πεπτικό σύστημα. Τα περισσότερα από αυτά τα χωριά δεν έχουν ύδρευση, αλλά εφοδιάζονται από τα ποτάμια για όλα, για πόσιμο νερό, μαγείρεμα και καλλιέργεια γης.
 Είναι το τίμημα για τη ραγδαία οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη, που πληρώνει  η Κίνα... εργοστάσια, μονάδες παραγωγής ενέργειας λιθάνθρακα, αυτοκίνητα, θερμαντικά σώματα... κ.α. είναι πηγές μόλυνσης. Ιδιαίτερα προβληματικά είναι τα μικρά σωματίδια, που ονομάζονται PM2.5 με διάμετρο 2.5 micrometers ή λιγότερο (1 micrometer is one-millionth of a meter). Αυτά τα σωματίδια μπορούν να διαπεράσουν βαθειά τους πνεύμονες, προκαλούν άσθμα και βρογχίτιδες...και φυσικά αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο στους πνεύμονες. Μάλιστα εκφράζονται φόβοι ότι τα PM2.5 σκληραίνουνς τις αρτηρίες και προκαλούν μυοκαρδίτιδες ή εμφράγματα. 


Σύμφωνα με το Κινεζικό Υπουργείο Περιβάλλοντος τη νέα χρονιά και συγκεκριμένα από τις 9 ως τις 15 Φεβρουαρίου, έφτασαν στη μέγιστη τιμή 306 micrograms τα PM2.5 ανά κυβικό μέτρο αέρα στο Πεκίνο, 577 micrograms στο Tianjin (Tientsin) και 527 micograms στο Shijiajuang στην επαρχία Hebei. Το υπουργείο επίσης ανέφερε ότι στις αρχές του μήνα Φεβρουαρίου, το ένα τέταρτο της Κίνας καλύφθηκε από μια ψιλή στο πάχος ομίχλη με τοξικές ουσίες, που απλώθηκε πάνω από 17 επαρχίες και επηρέασε 600 εκατομμύρια ανθρώπους. Το 70% των Κινεζικών πόλεων δεν ακολουθούν τα στάνταρντς της Κυβέρνησης για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, ενώ τον Ιανουάριου γέμισαν οι παιδιατρικές κλινικές του Πεκίνου με βρέφη, που υποφέρουν από άσθμα και βρογχίτιδες.
ΒΙΝΤΕΟ "Cancer villages" ...ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 
 Στο Πεκίνο είναι ξεκάθαρο ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των αυτοκινήτων, που συμβάλλουν στο να γίνεται η μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα χειρότερη. Τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους, καθώς το 1997 το Πεκίνο είχε 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα και το 2012 είχε 5 εκατομμύρια (αύξηση 78%). Η πρωτεύουσα πρέπει να βελτιώσει τις δημόσιες συγκοινωνίες, κατασκευάζοντας νέες γραμμές μετρό και προαστιακού, να ελέγξει αυστηρώς τη κίνηση, εφαρμόζοντας πολιτικές που θα ενθαρρύνουν τους κατοίκους να χρησιμοποιούν τα δημόσια μεταφορικά μέσα από το να οδηγούν. 

Ήδη η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει προγράμματα με ειδικούς φωτεινούς σηματοδότες, πρόστιμα, αλλά και ενημέρωση του κοινού. Έχει ανακοινώσει προειδοποιήσεις για τους πολίτες να φορούν προστατευτικές μάσκες ή να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους έξω.  Η ανάπτυξη της Κίνας έχει πίσω μια «ζωντανή σκιά», τα χωριά καρκίνου. Εκεί που οι ρυθμοί με τους οποίους πεθαίνουν από καρκίνο έχουν εκτοξευθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες και σχεδόν κάθε οικογένεια έχει ένα θύμα.

Δυστυχώς τα περισσότερα εργοστάσια είναι χτισμένα σε όχθες ποταμιών και εκεί καταλήγουν όλα τα βιομηχανικά λήματα, τα οποία έχουν μολύνει τα αρδρευτικά συστήματα της χώρας. Σύμφωνα με κυβερνητικές εκθέσεις περίπου το 40% των ποταμιών και 55% των υδροφόρων οριζόντων... με τα περισσότερα «χωριά καρκίνου» να βρίσκονται στα ποτάμια Yellow, Yangtze και  Hai. Επίσης το 86% των cancer villages βρίσκονται στις πιο πλούσιες επαρχίες της Κίνας στις ανατολικές ακτές, αλλά στις φτωχότερες περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου