Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

Τέλος τα τεστς στα ζώα για καλλυντικά


Από 11 Μαρτίου 2013  απαγορεύονται καλλυντικά, που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα

Πραγματικά αυτό είναι κάτι, που πρέπει να το γιορτάσουμε! Έπειτα από αγώνες χρόνων, 23 χρόνων για την ακρίβεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τη χρήση ζώων για δοκιμές σε καλλυντικά και επισήμως από 11 Μαρτίου 2013 κανένα καλλυντικό προϊόν δε θα δοκιμάζεται σε πειραματόζωα, αλλά ούτε και θα εμπεριέχονται σε συστατικά τους.  Η επιτυχία χρεώνεται στον Tonio Borg, τον νέο Ευρωπαίο Επίτροπο για την Υγεία και την πολιτική Κατανάλωσης.  

 
Όποια, λοιπόν, εταιρεία θέλει να πωλήσει νέα καλλυντικά προϊόντα ή συστατικά αυτών εντός της Ε.Ε., θα πρέπει να μην τα έχει δοκιμάσει σε ζώα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Η απαγόρευση αφορά όλα τα καλλυντικά  συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων περιποίησης και ομορφιάς από σαπούνι μέχρι οδοντόκρεμες. Η απαγόρευση αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα παγκοσμίως δείχνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ομορφιά με βαναυσότητα σε ζώα, καλώντας χώρες όπως η Κίνα, οι οποίες εξακολουθούν να κάνουν πειράματα σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς, να συμμορφωθούν στην απαγόρευση.
 
Στις ΗΠΑ δεν έχει γίνει κάποια περαιτέρω σχετική νομοθεσία, όμως ήδη οργανισμοί όπως ο Ethical Treatment of Animals (PETA) έχουν πετύχει σημαντικά πράγματα. Πρόσφατα η αεροπορική εταιρεία United Airlines δε θα μεταφέρει πια εντός των ΗΠΑ και παγκοσμίως, πιθήκους, που προορίζονται για πειράματα σε εργαστήρια. Μεγάλη επιτυχία της PETA ήταν και η ακύρωση μεταφοράς από την Air France, 60 πιθήκων το 2012 από τον Μαυρίτιο, λόγω της σχετικής καμπάνιας. Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί... μόνο το 2010 οι ΗΠΑ έκαναν εισαγωγή πάνω από 21 χιλιάδες πειραματόζωα σύμφωνα με το International Primate Protection League (IPPL) της Υπηρεσίας U.S. Fish & Wildlife Service. Η Κίνα είναι και ο πρωταρχικός πωλητής πιθήκων προς τις ΗΠΑ. 
 
Άνθρωποι, που αγωνίστηκαν χρόνια για αυτή την απόφαση, πανηγυρίζουν και δηλώνουν την ευχαρίστηση τους.Το 1991, η BUAV (ιδρύτρια της Cruelty Free International) δημιούργησε έναν Ευρωπαϊκό συνασπισμό από κορυφαίους οργανισμούς της Ευρώπης (ECEAE) για την προστασία των ζώων με σκοπό να θέσουν τέλος στα πειράματα σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς. Δυστυχώς δεν ζει πια η Dame Anita Roddick, ιδρύτρια της The Body Shop, που το 1996 συγκέντρωσε τα μέλη της ECEAE και τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία αναφορά, που περιείχε 4 εκατομμύρια υπογραφές. Ήδη από το 1993, η εταιρεία της (The Body Shop) ήταν η πρώτη εταιρία ομορφιάς, που ανέλαβε δράση ενάντια στα πειράματα σε ζώα.
Ο Paul McGreevy, τωρινός International Values Director της The Body Shop απέτισε φόρο τιμής στους πελάτες, που εδώ και πολλά χρόνια στηρίζουν την εκστρατεία της εταιρίας ενάντια στα πειράματα σε ζώα και ανέφερε: “Αυτό το μεγάλο επίτευγμα στην Ευρώπη είναι μόνο το κλείσιμο ενός κεφαλαίου. Το μέλλον της ομορφιάς ανά τον κόσμο  πρέπει να είναι χωρίς βαναυσότητα σε ζώα”. Ενώ η Chief Executive της Cruelty Free International, Michelle Thew δήλωσε: “Πρόκειται πραγματικά για ένα ιστορικό γεγονός που αποτελεί  το αποκορύφωμα 20 χρόνων εκστρατειών. Τώρα θα εφαρμόσουμε την αποφασιστικότητα και το όραμά μας σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι και ο υπόλοιπος κόσμος ακολουθεί αυτό το παράδειγμα.”
 
Υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα και εορτάζεται στις 24 Απριλίου κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου