Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Μαλδίβες: ο παράδεισος που θα χαθεί



Οι Μαλδίβες είναι 12 κοραλλιογενείς ατόλες, οι οποίες περιλαμβάνουν συνολικά γύρω στα 2.000 νησιά και νησάκια στον Ινδικό ωκεανό. Μόνο 220 νησιά κατοικούνται, ενώ είναι διάσημα για τις ονειρικές παραλίες. Ένας γαλανός παράδεισος, που προσφέρει μαγική ηρεμία και ξεκούραση. Το κράτος με πρωτεύουσα τη Μάλε, ανήκει στη Νότια Ασία και είναι ανεξάρτητο από το 1965, απέχει 800 χλμ από Σρι Λάνκα.
 Τα νησιά είναι αμμώδεις και η φτωχή βλάστηση περιλαμβάνει μαγκρόβια, μπαμπού, μπανανιές, φοινικιές αρτόδενδρα, ινδοσυκιές... Πάνω από 700 είδη θαλάσσιας ζωής του Ινδικού Ωκεανού απαντώνται στη περιοχή των Μαλβίδων, αυτά των κοραλλιογενών υφάλων και εκείνα της ανοιχτής θάλασσας, που πλησιάζουν στις ατόλες για τροφή. Συγκεκριμένα τα τρία τέταρτα της θαλάσσιας ζωής των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου είναι συγκεντρωμένα στις Μαλδίβες.  Καταδύσεις, κανό, σέρφ, ψάρεμα, θαλάσσια σπορς προσφέρονται στους επισκέπτες.
 Οι εικόνες από τις Μαλβίδες είναι ονειρικές, απέραντο γαλάζιο, βλάστηση από κοκκοφοίνικες, κατάλευκη άμμος, κρυστάλλινη ήρεμη θάλασσα…. Οι κάτοικοι των «νησιών του Ροβινσώνα Κρούσου», όπως ονόμασαν τις Μαλδίβες, είναι φιλικοί και ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό. Όλο το χρόνο η μέση θερμοκρασία είναι γύρω στους 30° C, όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σε 150 χρόνια πολλά από τα νησιά των Μαλδίβων θα έχουν εξαφανιστεί κάτω απ' τη θάλασσα. 
 Ήδη το 1987 με τον μεγάλο σεισμό, το τσουνάμι και οι καταστροφικές θύελλες κάλυψαν το ένα τρίτο της τότε καταγεγραμμένης γης. Οι πρώτοι κάτοικοι των νησιών λέγεται ότι έφθασαν στο έρημο αρχιπέλαγος από τη Σρι Λάνκα και τη Νότια Ινδία γύρω στο 500 π.Χ.  Οι Μαλδίβες, με πραγματικά υψηλές ταξιδιωτικές υπηρεσίες, ενώ πάνω από 300.000 τουρίστες επισκέπτονται τα νησιά κάθε χρόνο.
 Παλαιότερα στις Μαλδίβες ο εκλεγμένος τότε πρόεδρος Mohamed Nasheed είχε ανακοινώσει ότι μαζεύει χρήματα για να αγοράσει γη να στεγάσει τους κατοίκους της χώρας του (300,000 περίπου), καθώς λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης του ύψους της θάλασσας, τα επίπεδα νησάκια θα καλυφθούν από την θάλασσα.  Τα νησιά έχουν συμπεριληφθεί στο βιβλίο Γκίνες ως τα πιο επίπεδα του κόσμου, αφού το ύψος τους από την επιφάνεια της θάλασσας δεν ξεπερνάει τα 2,5 μέτρα. Είχαν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με άλλες χώρες για τη μετεγκατάσταση των κατοίκων.
 Οι επιστήμονες ανακοινώνουν ότι η στάθμη των ωκεανών θα αυξηθεί πάνω από 59 εκατοστά μέχρι το 2100.  Ο τότε ακτιβιστής πρόεδρος Nasheed, γνωστός και ως Anni, δήλωσε «Δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να σταματήσουμε από μόνοι μας τη κλιματική αλλαγή, και έτσι μας μένει να αγοράσουμε γη κάπου αλλού. Άλλωστε οι Ισραηλίτες αγόρασαν τη γη στη Παλαιστίνη». Η Σρι Λάνκα και η Ινδία, είναι πιθανοί τόποι για τη μετεγκατάσταση, καθώς οι χώρες έχουν παρόμοιες κουλτούρες, κουζίνα και κλίμα. Επίσης σκέφτονται την Αυστραλία, η οποία έχει αρκετά εδάφη ακόμη ακατοίκητα και διαθέσιμα. 
 
Η πρωτεύουσα βρίσκεται στο νησάκι Μάλε, που έχει μήκος περίπου 2 χλμ. και πλάτος 1 χιλιόμετρο. Το Μάλε έχει πληθυσμό που ξεπερνάει τους 100.000 κατοίκους, συγκεντρώνοντας το ένα τρίτο των κατοίκων του νησιωτικού συμπλέγματος. Λίγα καταστήματα συγκεντρώνονται γύρω από το εμπορικό κέντρο Singapore Bazaar. Αξιοθέατα: το Μεγάλο Τέμενος της Παρασκευής, το Εθνικό Μουσείο με εκθέματα και προσωπικά αντικείμενα των σουλτάνων και κάποια θρησκευτικά αγάλματα της προ Ισλάμ εποχής.
 Εθνική γλώσσα της χώρας είναι η Ντιβέι, που μοιάζει με την αρχαία Σινχάλα της Κεϋλάνης και περιέχει αραβικές, χίντι και αγγλικές λέξεις. Ο πληθυσμός κατά ένα μέρος συγγαλεζικής και κατά ένα μέρος αραβικής καταγωγής, μιλούν μια συγγαλεζική διάλεκτο και πρεσβεύουν τη μουσουλμανική θρησκεία. Το παλαιό σουλτανάτο του 16ου και 17ου αιώνα υπέστη για μικρό χρονικό διάστημα πειρατικές επιδρομές που προέρχονταν από τις γειτονικές ακτές της Μαλαμπάρ.
 Το dhoni είναι η παραδοσιακή βάρκα των Μαλδίβων που ξεχωρίζει με την ψηλή του πλώρη. Με αρκετά μεγέθη και σχήματα, με μηχανή ή χωρίς, μπορεί να εξυπηρετήσει ως ψαρόβαρκα, εμπορικό ή μεταφορικό μέσο από ατόλη σε ατόλη. Η τοπική κουζίνα είναι καυτερή, κυρίως πιάτα ψάρι με ρύζι και καρύδα, που εμπλουτίζονται με κρεμμύδια και κόκκινες καυτερές πιπεριές ή τα τροπικά φρούτα, όπως μπανάνες, αρτόφρουτα, μάγκος, παπάγια..
 Ο Κάρολος Δαρβίνος, πρώτος  ανέπτυξε τη θεωρία ότι οι ατόλες δημιουργούνται από σκελετούς κοραλλιών, που αναπτύσσονται γύρω από τις κορυφές βυθισμένων ηφαιστείων. Για να δημιουργηθεί ένας κοραλλιογενής ύφαλος, που αποτελείται από πετρωμένους σκελετούς κοραλλιών, ενώ άλλα κοράλλια εξακολουθούν να αναπτύσσονται κυκλικά, χρειάζεται χιλιάδες χρόνια.
Επίσης και το Κιριμπάτι έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, καθώς ο αεροδιάδρομος της κεντρικής ατόλης έχει αρχίσει να πλημμυρίζει θαλασσινό νερό, ενώ με την έλλειψη βροχών καταστρέφεται η γη και τα προϊόντα.
 A 15-year-old rape victim in the Maldives is to receive 100 lashes for having pre-marital sex.

Μπορεί για μας οι Μαλδίβες να είναι ένας εξωτικός τουριστικός προορισμός, όμως υπάρχει και μια άλλη πραγματικότητα. Σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2013 έκανε το γύρο του κόσμου η είδηση ότι μια 15χρονη θύμα βιασμού  από τον πατριό της, τιμωρήθηκε με 100 βουρδουλιές λόγω του νόμου της Sharias για προγαμιαίο σεξ και η ποινή θα εκτελεστεί όταν γίνει 18 χρονών (εκτός αν εκείνη θέλει να εκτελεστεί η ποινή τώρα). Εκτός από το μαστίγωμα θα είναι σε κατά οίκον περιορισμό για 8 μήνες. Οι Αρχές ήρθαν αρχικά σε επαφή μαζί της, γιατί ειδοποιήθηκαν να ερευνήσουν το θάνατο ενός μωρού στο νησί Feydhoo, βόρεια στις Μαλδίβες.  Ο πατριός κατηγορείται ότι βίασε το κορίτσι και σκότωσε το μωρό, όταν αυτό γεννήθηκε. Η μητέρα της επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόκριψη εγκλήματος.  Η απόφαση να τιμωρηθεί το κορίτσι δια μαστιγώματος έχει ξεσηκώσει όλα τα γκρουπ ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού ήδη το κορίτσι έχει τραυματιστεί από τους αλεπάλληλους τραυματισμούς. 
 Από το 2011 τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πιέσει τις Μαλδίβες να σταματήσουν τα δημόσια μαστιγώματα σε γυναίκες για θέματα προγαμιαίου σεξ ή εξωσυζυγικού. Ήδη υπάρχει κι άλλο επεισόδιο με 16χρονη που επίσης μαστιγώθηκε δημοσίως για προγαμιαίο σεξ με έναν 29χρονο, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή 10 χρόνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου