Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ



Ο ψευδάργυρος αποτελεί απαραίτητο ιχνοστοιχείο της διατροφής. Αποτελεί συστατικό πάνω από 80 ενζύμων και έχει εκτιμηθεί ότι 3000 από τις εκατοντάδες χιλιάδες πρωτεΐνες του ανθρώπινου σώματος, περιέχουν ψευδάργυρο. Εμπλέκεται στη σύνθεση των πρωτεϊνών και στο σχηματισμό της ινσουλίνης. Λένε ότι ο ψευδάργυρος συμμετέχει στη ρύθμιση των επιπέδων της προγεστερόνης, αλλά κι αντιστρόφως η προγεστερόνη είναι, που ελέγχει τα επίπεδα ψευδαργύρου στον οργανισμό.

 Υπάρχουν πάνω από 12 τύποι κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα που περιέχουν ιόντα ψευδαργύρου, όπου ο ρόλος τους στη φαρμακευτική και την υγεία ερευνούνται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Είναι αντιοξειδωτικό, ενώ περιέχεται στα εγκεφαλικά κύτταρα των θηλαστικών, καθώς επίσης στους σιελογόνους αδένες, το προστάτη, το ανοσοποιητικό σύστημα και το έντερο.

 Ο ψευδάργυρος είναι στενά συνδεδεμένος με την ινσουλίνη, καθώς η παρουσία του έχει κριθεί απαραίτητη για να την αναγνωρίσουν τα κύτταρα και να μειώσουν τη γλυκόζη του αίματος. Θεωρείται απαραίτητος για τη μεταφορά της βιταμίνης Α και βοηθάει στην επούλωση δερματικών πληγών. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου προκύπτει από την ανεπαρκή πρόσληψη ψευδαργύρου ή την ανεπαρκή απορρόφηση του από το σώμα.

Η ανεπάρκεια εμφανίζεται με απώλεια μαλλιών, δερματικές κακώσεις, διάρροια, αδυνάτισμα των ιστών του σώματος, ακόμη και θάνατο. Η όραση, η γεύση, η όσφρηση και η μνήμη συνδέονται με τον ψευδάργυρο και μια ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες σε αυτές τις αισθήσεις και στα σχετικά όργανα.

Eίναι απαραίτητος για την αναπαραγωγή τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Η ανεπάρκεια του σχετίζεται με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων σε μερικούς άντρες ή ανικανότητα. Κλινικές μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι ο ψευδάργυρος, σε συνδυασμό με άλλα αντιοξειδωτικά, μπορεί να καθυστερεί τους παράγοντες γήρανσης, αλλά η επιρροή είναι πολύ μικρή και όχι κλινικά σημαντική.

 Το συμπλήρωμα ψευδαργύρου, που θα ληφθεί θα πρέπει να είναι 50 mgr στοιχειακού ψευδαργύρου ανά ημέρα. Όταν ο ψευδάργυρος λαμβάνεται συγχρόνως με συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να εμποδίσουν τη απορρόφησή του από το σώμα. Υπάρχουν κάποιες τροφές που δεν θα πρέπει να λαμβάνονται μέσα σε μία ώρα από την λήψη του συμπληρώματος, όπως ο καφές, το γάλα, η σοκολάτα, τα χάμπουγκερς, το λεμόνι, το καφέ ψωμί, και τροφές πλούσιες σε ίνες.

 Ο ψευδάργυρος υπάρχει στα στρείδια, συκώτι από μοσχαράκι και αρνί, στην ρίζα του τζίντζερ, στους μυς ορισμένων ζώων όπως στα αρνίσια παιδάκια και στην μπριζόλα, στα φυστίκια, στο αυγό, στην λεκιθίνη της σόγιας, στα καρύδια, στο κοτόπουλο, στις γαρίδες, στα κοκκινογούλια, στο μαϊντανό, στις πατάτες, στο σκόρδο, στο ψωμί ολικής αλέσεως, στα καρότα, στα φασόλια και στο καλαμπόκι.



Ψευδάργυρος σε mg ανά 100 γρ.

Στρείδια μαγειρεμένα                                       45,00
Ταχίνι                                                              10,45

Πασατέμπο                                                     10,30

Σουσάμι                                                          10,25

Συκώτι από μοσχαράκι γάλακτος                    9,52

Συκώτι από αρνί, μαγειρεμένο                        7,89

Γαλοπούλα ψητή                                             7,12

Βοδινό ψητό                                                    7,07

Παϊδάκια βοδινά, ψητά                                    6,95

Κιμάς βοδινός, άπαχος, ψητός                        6,94

Συκώτι χοιρινό, μαγειρεμένο                          6,72

Κιμάς βοδινός, ημιάπαχος, ψητός                  6,50

Αρνί ψητό  (ωμοπλάτη)                                  6,48

Μοσχάρι ψητό (καρέ)                                     5,85

Μοσχάρι γάλακτος ψητό (ωμοπλάτη)            5,58

Ηλιόσποροι                                                    5,30

Κατσίκι ψητό                                                 5,17

Καβούρι ψητό                                                5,20

Ξηροί καρποί, ανάμεικτη                               5,08

Νιφάδες βρόμης                                            5,00

Αρνί ψητό (μπούτι)                                        4,94

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου