Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

10 πράγματα, που μπορούμε να κάνουμε για τον ωκεανό



Όταν καταναλώνουμε θαλασσινά έχουμε έναν αντίκτυπο στον ωκεανό και στο συνεχώς ευάλωτο θαλάσσιο πληθυσμό. Γι’αυτό περισσότερο από ποτέ πρέπει να σκεφτόμαστε βιώσιμα, την ασφάλεια και την υγεία μας, κάνοντας τις καλύτερες επιλογές θαλασσινών για μας και την οικογένεια.  Επίσης σήμερα υπάρχουν διάφοροι οδηγοί πληροφοριών για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να τρώμε υγιεινά... ενώ παράλληλα μειώνουμε το «αποτύπωμα θαλασσινών φαγητών» (seafood footprint). 

10 πράγματα, που μπορούμε να κάνουμε για τον ωκεανό

1. Μάθε το προσωπικό σου αποτύπωμα  Carbon Footprint και μείωσε τη κατανάλωση ενέργειας         
Μερικά απλά πραγματάκια, που θα μειώσουν την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον ωκεανό, όπως αφήνοντας το αυτοκίνητο σπίτι, όποτε μπορείτε... επίσης να γίνουμε πιο ευσινείδητοι  στη κατανάλωση ενέργεια στο σπίτι και την εργασία.  Αρχίστε από σήμερα: ανεβαίνοντας τις σκάλες, κλείνοντας τα διακοσμητικά φώτα, μην υπερφορτώνετε τον θερμοστάτη....

2.  Κάντε ασφαλείς, βιώσιμες επιλογές θαλασσινών φαγητών

Παγκοσμίως οι πληθυσμοί ψαριών μειώνονται δραματικά λόγω της ζήτησης και μη βιώσιμων πρακτικών ψαρέματος. Όταν λοιπόν, ψωνίζετε ή τρώτε έξω, μειώστε τη ζήτηση και την υπερεκμετάλλευσης των θαλάσσιων ειδών, επιλέγοντας θαλασσινά, που είναι  βιώσιμα και υγιεινά. (στο μπλογκ θα βρείτε παλαιότερη ανάρτηση με ετικέτες ψαριών)

3. Χρησιμοποιείστε λιγότερα πλαστικά προϊόντα

Τα πλαστικά καταλήγουν στον ωκεανό ως σκουπίδια, καταστρέφοντας το περιβάλλον και σκοτώνουν χιλιάδες είδη της θαλάσσιας ζωής κάθε χρόνο. Για να μειώσετε τον αντίκτυπο σας, μεταφέρετε πάντα ένα μπουκάλι νερού πολλών χρήσεων, αποθηκεύστε το φαγητό σας σε υγιεινούς περιέκτες, φέρτε τη δικής σακούλα πολλαπλών χρήσεων ή δική σας υφασμάτινη τσάντα... και ανακυκλώστε όποτε μπορείτε.

4. Βοηθείστε στη φροντίδα της παραλίας

Όποτε απολαμβάνετε τις καταδύσεις, σέρφινγκ, κολύμπι ή ρελάξ στη παραλία, πάντα να καθαρίζετε μετά  οτιδήποτε, αφήνοντας πίσω σας καθαρό τον τόπο. Εξερευνήστε και εκτιμήστε τον ωκεανό χωρίς να αναμειχθείτε στην άγρια ζωή ή μη αφαιρέσετε βράχους και κοράλια. Ενθαρρύνετε κι άλλους να σέβονται το θαλάσσιο περιβάλλον ... ακόμη συμμετέχοντας σε καθαρισμούς ακτών.

5. Μην αγοράζετε προϊόντα, που προέρχονται από εκμετάλλευση της θαλάσσιας  ζωής

Συγκεκριμένα προϊόντα συνεισφέρουν στο να κάνουν κακό στους ευάλωτους κοραλλιογενείς υφάλους και σε θαλάσσιους πληθυσμούς. Αποφύγετε να αγοράζετε τέτοια αντικείμενα όπως κοσμήματα από κοράλια, εξαρτήματα φτιαγμένα από χελώνες ή από καρχαρίες.

6. Γίνεται ένας φιλικός προς τον ωκεανό ιδιοκτήτης ζώου

Διαβάστε καλά τις ετικέτες στις διάφορες συσκευασίες τροφών για το κατοικίδιο σας, που προέρχονται από θαλασσινό φαγητό. Ποτέ μη πετάτε τα σκουπίδια από τη γάτα σας στη θάλασσα, διότι μπορεί να περιέχουν διάφορα παθογόνα για τη θαλάσσια ζωή. Μην στοκάρετε το ενυδρείο σας με άγρια ψάρια του αλμυρού νερού και ποτέ μην αφήνετε ελεύθερο στον ωκεανό ή σε ποτάμι ή σε λίμνη  ένα ψάρι ενυδρείου, γιατί συνήθως είναι ένα είδος ψαριού ξένο για το υπάρχον οικοσύστημα, και θα προκαλέσει εκεί κακό.

7. Υποστηρίξτε Οργανισμούς, που εργάζονται για τη προστασία του Ωκεανού

Πολλά ινστιτούτα και οργανισμοί μάχονται για τη προστασία των ωκεανών και της θαλάσσιας άγριας ζωής. Βρείτε έναν εθνικό οργανισμό και σκεφθείται να δώσετε οικονομική βοήθεια ή εθελοντική εργασία. Αν διαμένετε κοντά σε παραλία, δραστηριοποιηθείτε με το τοπικό τμήμα ή ομάδα και δηλώστε συμμετοχή στις εκδηλώσεις κοντά στο σπίτι σας.

8. Επηρεάστε τη τοπική κοινωνία

Κάντε έρευνα για τις διάφορες πολιτικές προστασίας και γνωστοποιήστε τις τοπικές Αρχές και ενημερώστε τους ότι υποστηρίζετε την διατήρηση της θαλάσσιας ζωής. Μπορείτε να επηρεάσετε τοπικά εστιατόρια ή μανάβικα, που συνήθως προσφέρουν βιώσιμο θαλασσινό φαγητό. Μιλήστε για τις ανησυχίες σας, όταν εντοπίσετε κάποιο απειλούμενο με εξαφάνιση είδος μέσα στον κατάλογο.

9. Ταξιδέψτε στον ωκεανό με υπευθυνότητα

Όλες οι δραστηριότητες, καγιάκινγκ, ιστιοπλοϊα,... και άλλες δραστηριότητες στο νερό, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότηα.  Μη ρίχνετε ποτέ κάτι στη θάλασσα πάνω από πλοίο, μη το ξεχνάτε ποτέ, υπάρχει θαλάσσια ζωή τριγύρω σας..  Κι αν σχεδιάζετε να πάτε σύντομα κρουαζιέρα, επιλέξτε μια όσο το δυνατόν πιο φιλική προς το περιβάλλον εταιρεία.

10. Εκπαιδεύστε και επιμορφώστε τον εαυτό σας για τους Ωκεανούς και τη θαλάσσια ζωή

Όλη η ζωή πάνω στη Γη είναι συνδεδεμένη με τον ωκεανό και τους κατοίκους του. Όσο περισσότερα μαθαίνετε για αυτά τα θέματα και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει αυτό το ζωτικό σύστημα, τόσο πιο πολύ θα θέλετε να βοηθήσετε στην εξασφάλιση της υγείας του – κι έπειτα μοιραστείτε τη γνώση για να εμπνεύσετε και επιμορφώσετε κι άλλους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου