Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΡΟΜΠΕΡΤ ΡΕΝΤΦΟΡΝΤ - what a LIFE!


ROBERT REDFORD... the actor that I admire... you admire...
GREEN STORY
Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ αγωνίζεται για την άγρια φύση από τις αρχές τις δεκαετίας του 1970, όταν ήταν ακόμη πολύ νέος και για πάνω από 40 χρόνια έχει δώσει σημαντικές μάχες. Η λίστα των μαχών περιλαμβάνει μέρη που έσωσε, πλαίσια νόμου που βοήθησε να θεσπιστούν, οικολογικές καμπάνιες…  Χωρίς τον Redford δε θα υπήρχε  το Grand Staircase-Escalante National Monument στην Utah, πρόκειται για μια έκταση γης  1.7 εκατομμυρίων εκταρίων (7,571 sq km) για την οποία πάλεψε από το 1975 έως το 1996 μαζί με άλλους για να τη κρατήσει μακριά από εμπορικά χέρια και η οποία ανακηρύχθηκε Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς. Το 1996 ο Clinton αποφάσισε να αναπτύξει τη περιοχή στην Ούτα και να τη προστατεύσει. Σήμερα ο Ρέντφορντ ενεργά αγωνίζεται για το Καταφύγιο Άγριας ζωής στην Αρκτική (Arctic National Wildlife Refuge στην Αλάσκα),και για την υπερθέρμανση — για την οποία μας ενημερώνει από το 1989. Το 1981 ιδρύει το Institute For Resource Management (Ινστιτούτο για την Διαχείριση Πόρων) έχοντας ως κύριο σκοπό να επιλύσει σημαντικά περιβαλλοντολογικά και οικονομικά προβλήματα που αφορούν τις αναπτυσσόμενες περιοχές της αμερικάνικης Δύσης. Αν και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ έγινε πετυχημένος, χρησιμοποίησε περισσότερο τα χαρίσματα του για τους δικούς του σκοπούς. Δώρισε χρήματα, μοίρασε φως από τη λάμψη του, έκανε ντοκυμαντέρς, έδωσε γη και μετρητά…  Το τηλεοπτικό του κανάλι Sundance Channel στον αέρα παρουσιάζει θέματα για το περιβάλλον συνεχώς στο πρόγραμμα του και είναι γνωστό με την ονομασία Green (πράσινο). Μέσω των τηλεοπτικών προγραμμάτων διαφημίζει την Άγρια φύση της Utah, προωθεί την ηλιακή ενέργεια, έχει πείσει δημάρχους για χειρισμούς της Κλιματικής Αλλαγής… 


 SUNDANCE STORY 
Το 1981, ο Robert Redford με ένα γκρουπ φίλων και συνεργατών  μαζεύτηκαν στα βουνά της Ούτα για να δημιουργήσουν ένα κίνημα, που θα ενθαρρύνει την ανακάλυψη των νέων ανεξάρτητων φωνών στα Αμερικάνικα φιλμς. Εκείνη την άνοιξη, 10 ανερχόμενοι δημιουργοί ταινιών συμμετείχαν στο 1ο Sundance Institute Filmmakers/Directors Lab, όπου συνεργάστηκαν με ηγετικές φυσιογνωμίες συγγραφέων και σκηνοθετών για να αναπτύξουν τα δικά τους αυθεντικά ανεξάρτητα φίλμ  projects. Σε αυτό το απομονωμένο τοπίο και μακριά από τις πιέσεις της αγοράς, κάθε ανερχόμενος καλλιτέχνης ενθαρρύνθηκε να πάρει δημιουργικά ρίσκα και να κατασκευάσει ένα φιλμ με τη δική του μοναδική ματιά. Ιδρύεται ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός.Το 1984, οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου επεκτάθηκαν και συμπεριέλαβαν αναπτυξιακά προγράμματα για το θέατρο...κι έτσι το Utah Playwrights Conference έγινε the Sundance Playwrights Lab. Ο Ρέντφορντ για 30 χρόνια υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο μέσω του συμβουλίου Natural Resources Defense Council. Τον Απρίλιο 2007 καθιέρωσε μόνιμα μια 3ωρη οικολογική εκπομπή στο Sundance TV channel, ενώ ήδη από το 2004 ο Redford καθιέρωσε μια ραδιοφωνική καμπάνια ενάντια στις περιβαλλοντικές πολιτικές του Bush, αλλά και επισημαίνοντας κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας του.  Πάντα λιγομίλητος, δεν αναφέρεται συχνά στη προσωπική του ζωή.

LIFE STORY
Ο Robert Redford γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου του 1936 στη Santa Monica της Καλιφόρνια, σήμερα όμως διαμένει στο Sundance της Ούτα.  Ο πατέρας του Τσάρλς ήταν αρχικά γαλατάς και μετά υπάλληλος. Ξαναπαντρεύτηκε μετά το θάνατο της πρώτης του γυναίκας, χαρίζοντας στον Robert ένα ετεροθαλή αδερφό από το δεύτερο γάμο. Τα παιδικά του χρόνια ήταν ήσυχα και ευχάριστα, ενώ συχνά καθώς γυρνούσε από το σχολείο, κοντοστεκότανε έξω από τα στούντιο της Fox και χάζευε τους σταρ και σκηνικά. Αποφοίτησε από το Van Nuys High School του Λος Άντζελες το 1954 και οι επιδόσεις του στο μπέιζμπολ του χάρισαν μια υποτροφία για το Πανεπιστήμιο του Colorado. Εκεί όμως αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της κατανάλωσης οινοπνευματωδών. Αποφασίζει να φύγει για Ευρώπη και τον περισσότερο χρόνο διαμένει στο Παρίσι, όπου λαμβάνει ερεθίσματα  για τη ζωγραφική, το μεγάλο πάθος του. Γράφεται σε μια σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας στην Ιταλία και προσανατολίζεται στη σκηνογραφία. Βρίσκεται και στην Ισπανία. Επιστρέφει στην Αμερική και ένας φίλος τον πείθει να ασχοληθεί με την υποκριτική. Από τη πρώτη οντισιόν οι κριτές αναγνωρίζουν το ταλέντο, τη φυσική άνεση στην έκφραση, τη ζωηρή φαντασία.... Ακριβώς τότε γνωρίζει και τη 18χρονη Lola Jean Van Wagenen, η οποία εγκαταλείπει τις σπουδές της για να παντρευτούν. Με την Lola (χώρισαν το 1985) αποκτά 4 παιδιά, από τα οποία τα 3 μεγαλώνοντας ακολουθούν τα βήματα του στο χώρο του κινηματογράφου. Tα παιδιά του Scott (1959 πέθανε λίγο μετά τη γέννα), η Shauna (1960), ο David James (1962), και η Amy (1970). Η σύζυγος του τον πείθει να μετακομίσουν στη Νέα Υόρκη, όπου εκείνος παρακολουθεί μαθήματα στην American Academy of Dramatic Arts.



FILM STORY
Το 1959 ερμηνεύει ένα μικρό ρόλο στη θεατρική παράσταση 'Tall Story' στο Broadway. Ακολουθούν συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές και άλλες θεατρικές παραστάσεις.Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, στα 32 του χρόνια, γίνεται πραγματικότητα όταν πρωταγωνιστεί δίπλα στον Paul Newman στην ταινία «Butch Cassidy and the Sundance Kid»…ακολουθεί η ταινία «Τhe Sting» και το όνομα του Redford κατακτά την πρώτη θέση στην λίστα των πιο ταλαντούχων ανερχόμενων ηθοποιών. Για την ερμηνεία του ήταν υποψήφιος για Oscar Α' Ανδρικού ρόλου. Ακολουθούν οι ταινίες : «The Way We Were» (1973) με τη Barbara Streisand, «The Great Gatsby» (1974), «All the President's Men» (1976) με τον Dustin Hoffman και «Out of Africa» (1985) του Sydney Pollack μαζί με τη Meryl Streep. Αργότερα θα τον δούμε στα πιο mainstream «Havana», «Sneakers» και «Up Close And Personal». Χωρίς να ικανοποιείται με όσα έχει πετύχει, αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα και να περάσει πίσω από την κάμερα σκηνοθετώντας το 1981 το «Ordinary People», για το οποίο και κερδίζει το Oscar Σκηνοθεσίας. Στο εξής σκηνοθετεί τις ταινίες: «A River Runs Through It» (1992), «Indecent Proposal» (1993) με τη Demi Moore, «Quiz Show» (1995) για το οποίο είχε 2 υποψηφιότητες Oscar, «Up Close & Personal» (1996) με τη Michelle Pfeiffer, «The Horse Whisperer» (1998) και «The Legend of Bagger Vance» (2000). Βραβεύτηκε με το Όσκαρ Lifetime Achievement το 2002. Το 2007 μετά από σκηνοθετική απουσία 7 χρόνων, ο 70χρονος Robert Redford επιστρέφει δυναμικά στις κινηματογραφικές αίθουσες, σκηνοθετώντας και πρωταγωνιστώντας στο πολιτικό θρίλερ «Lions For Lambs». Συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς αστέρες, τον 45χρονο Τομ Κρουζ (Tom Cruise) και τη 58χρονη Μέριλ Στριπ (Meryl Streep). Το 2010 τιμήθηκε με το French Knighthood στη Legion d'Honneur.



TODAY 
Σήμερα ο Ρόμπερτ έχει 5 εγγόνια. Τα δύο εγγόνια του είναι από τη κόρη του Shauna, η οποία είναι παντρεμένη με τον συγγραφέα του Fast Food Nation Eric Schlosser. Μετά το διαζύγιό του γνώρισε τη γερμανίδα ζωγράφο Sibylle Szaggars (1996) με την οποία συζούσε και τη παντρεύτηκε το 2009 στη Γερμανία. Από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ως ηθοποιός ο Redford αγοράζει μεγάλες εκτάσεις γης στο Provo της Utah στοχεύοντας στη διατήρηση και προστασία της άγριας φύσης. Ταυτόχρονα προβαίνει το 1980 στην ίδρυση του Sundance Institute με σκοπό την ανεύρεση νέων ταλαντούχων δημιουργών (σεναριογράφους, συνθέτες και άλλους καλλιτέχνες), παράλληλα σε ετήσια βάση διεξάγει το Sundance Festival, το πιο γνωστό φεστιβάλ αφιερωμένο σε ανεξάρτητες παραγωγές στον κόσμο. Το 1995, ο Redford λαμβάνει ένα τιμητικό βραβείο Doctor of Humane Letters degree από το Bard College. Τον Δεκέμβριο του 2005, τιμήθηκε από το Kennedy Center για τη συνεισφορά του στον Αμερικανικό Πολιτισμό. Επίσης είναι ο δημιουργός της ταινίας Cosmic Collision στο πλανητάριο του Ντένβερ «Denver Nature and Science Plantetarium». Μαζί με τους Warren Beatty, Clint Eastwood, Mel Gibson, Richard Attenborough και Kevin Costner έχουν συγκροτήσει το άτυπο σύλλογο των σπουδαίων ηθοποιών, που έχουν κερδίσει Oscar Σκηνοθεσίας, ενώ δεν έχουν κερδίσει Oscar για το υποκριτικό τους ταλέντο.
.


President George W. Bush and Laura Bush pose with the Kennedy Center honorees, from left to right, actress Julie Harris, actor Robert Redford,singer Tina Turner, ballet dancer Suzanne Farrell and singer Tony Bennett, Sunday, December 4, 2005, during the reception in the Blue Room at the White House.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου