Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

SUNDANCE FILM FESTIVAL 2013



Από τα πρώτα εργαστήρια ως σήμερα, το Ινστιτούτο μεγάλωσε και έγινε μια διεθνώς αναγνωρίσιμη πηγή έμπνευσης για χιλιάδες ανεξάρτητους καλλιτέχνες του σινεμά, θεάτρου και μουσικής. Τα προγράμματα του Sundance Institute περιλαμβάνουν το ετήσιο Sundance Film Festival, που πραγματοποιείται μέσα και γύρω από τη πόλη Park City (Utah) κάθε Γενάρη. Ευρέως θεωρείται ως η πρώτιστη πλατφόρμα για τα Αμερικάνικα & διεθνή ανεξάρτητα φίλμ, καθώς παρουσιάζει στο κοινό τις πιο αυθεντικές ιστορίες των τελευταίων τριών δεκαετιών, περιλαμβάνοντας ταινίες όπως Reservoir Dogs, Hedwig and the Angry Inch, American Splendor, An Inconvenient Truth, Little Miss Sunshine, και το The Cove.

o Ashton Kutcher και ο Jash Gad Usher... το φίλμ joBs
«Εδώ δεν είναι μπάσκετ. Εδώ μιλάμε για ταινίες. Και δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι... όλοι κερδίσαμε...», είπε ο παρουσιαστής Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, στην τελετή απονομής των βραβείων του φετινού Φεστιβάλ Sundance. Μιλώντας ανθρώπινα για το μπλουζάκι από το Sundance, που του έκανε δώρο ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, όταν ήταν μικρός... μέχρι φέτος, όπου έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το «Don Jon's Addiction». Όμως νικητής της βραδιάς μπορεί να χαρακτηριστεί ο 26χρονος Ράιαν Κούγκλερ  με το «Fruitvale» αποσπώντας το μεγάλο βραβείο στο Αμερικάνικο Διαγωνιστικό Τμήμα, αλλά και το Βραβείο Κοινού στο ίδιο τμήμα. To «Fruitvale» βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Όσκαρ, ενός 22χρονου από το Σαν Φρανσίσκο που συναντά φίλους, εχθρούς, συγγενείς και αγνώστους την τελευταία ημέρα του 2008.



Ακολουθούν Βραβείο Καλύτερου Αμερικάνικου Ντοκιμαντέρ και Βραβείο Κοινού στην ίδια κατηγορία - πήρε το «Blood Brother» του Στιβ Χούβερ, καταγράφοντας τις εμπειρίες ενός τουρίστα στην Ινδία, ο οποίος συνάντησε μια ομάδα παιδιών - ασθενών του ιού του AIDS και έμεινε μαζί τους, προσφέροντας και παίρνοντας σαν αντάλλαγμα μόνο... αγάπη. Στην κατηγορία μυθοπλασίας World Cinema το βραβείο κέρδισε το «Jiseul» του Μουέλ Ο από τη Νότιο Κορέα, που μας ταξιδεύει πίσω στο 1948, όταν η κυβέρνηση της Κορέας διέταξε την απομόνωση των Κομμουνιστών στο νησί Jeju... τότε ο στρατός εισέβαλε σε ένα φιλήσυχο χωριό, οι κάτοικοι του οποίου κρύφτηκαν σε μια σπηλιά αρνούμενοι οποιαδήποτε μετακίνηση. Το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στην κατηγορία World Cinema κέρδισε το «A River Changes Course» μια συμπαραγωγή της Καμπότζης και των Η.Π.Α. σε σκηνοθεσία της Καλγιάνι Μαμ, όπου αφηγείται την ιστορία τριών νέων παιδιών, που ζουν στην Καμπότζη και προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια χώρα, όπου η γη τους καταστρέφεται από απαλλοτριώσεις δασών, παράνομο ψάρεμα και το εθνικό χρέος.


To Βραβείο Κοινού στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ World Cinema κέρδισε το «The Square» τoυ Γέχανε Νουτζαΐμ για την ιστορία 5 επαναστατών στα πρόσφατα γεγονότα της εξέγερσης των Αιγυπτίων, οι οποίοι υπήρξαν έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα για να υπερασπιστούν τη χώρα τους. Το Βραβείο Κοινού στην κατηγορία Μυθοπλασίας World Cinema κέρδισε το «Metro Manila» του Σον Ελι,ς που αφηγείται την ιστορία του Οσκαρ και της οικογένειάς του, όταν μετακομίζουν από την επαρχία των Φιλιππίνων στη Μανίλα για να έρθουν αντιμέτωποι με τη βιαιότητα της μεγάλης πόλης.


Τα υπόλοιπα βραβεία:

Βραβείο Κοινού (Best of NEXT <=>): «This is Martin Bonner» του Τσαντ Χάρτιγκαν

Βραβειο Σκηνοθεσίας (Αμερικάνικο Ντοκιμαντέρ): Ζάκαρι Χαινζέρλινγκ για το «Cutie and the Boxer»

Βραβείο Σκηνοθεσίας (Μυθοπλασία - Αμερική): Τζιλ Σόλογουεϊ για το «Afternoon Delight»

Βραβείο Σκηνοθεσίας (Ντοκιμαντέρ World Cinema): Τινατίν Γκουρτζιάνι για το «The Machine Makes Everything Disappear»

Βραβείο Σκηνοθεσίας (Μυθοπλασία World Cinema): Σεμπάστιαν Σίλβα για το «Crystal Fairy»

Βραβείο Σεναρίου (Μυθοπλασία - Αμερική): «In a World...» του Λέικ Μπελ

Βραβείο Σεναρίου (Μυθοπλασία World Cinema): «Wajma» του Μπαρμάκ Ακράμ

Βραβείο Μοντάζ (Ντοκιμαντέρ - Αμερική): «Gideon's Army»

Βραβείο Μοντάζ (Ντοκιμαντέρ World Cinema): «Τhe Summit»

Βραβείο Φωτογραφίας (Ντοκιμαντέρ - Αμερική): «Dirty Wars»

Βραβείο Φωτογραφίας (Μυθοπλασία - Αμερική): «Ain't Them Bodies Saints» και «Mother of George»

Βραβείο Φωτογραφίας (Ντοκιμαντέρ World Cinema): «Who is Dayani Cristal?»

Βραβείο Φωτογραφίας (Μυθοπλασία World Cinema): «Lasting»

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Ντοκιμαντέρ: «Inequality for All»

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Ντοκιμαντέρ: «American Promise»

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Μυθοπλασίας-Ερμηνείες Μάιλς Τέλερ και Σαιλέν Γούντλεϊ για το «The Spectacular Now»

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Ηχου: «Upstream Color»

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Μυθοπλασίας World Cinema: «Circles»

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Ντοκιμαντέρ World Cinema: «Pussy Riot - A Punk Prayer»

Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας: «Catnip: Egress to Oblivion?» του Τζέισον Γουίλις

Redford bought an entire ski area on the east side of Mount Timpanogos northeast of Provo, Utah, called "Timp Haven", which was renamed "Sundance"
 Όλα αυτά τα χρόνια το Ινστιτούτο έχει υποστηρίξει περισσότερα από 300 σημαντικά φιλμ ...ανάμεσα σ’αυτά των Rob Epstein και Jeffrey «Friedman's HOWL», Cherien Dabis «Amreeka», Cary Joji Fukunaga «Sin Nombre», Miranda July «Me and You and Everyone We Know»,  Walter Salles «Central Station»....Και περισσότερα από 500 Ντοκυμαντέρ...όπως των Tia Lessin και Carl Deal "Trouble the Water», της Laura Poitras «The Oath», των Ross Kaufman και Zana Briski «Born into Brothels»... που υποστηρίζονται από το Documentary Film Program.. Ο Ρέντφορντ αγόρασε όλη την ανατολική πλευρά του Mount Timpanogos στα βορειανατολικά του Provo, περιοχή σκι, που ονομαζόταν "Timp Haven" και που μετονομάστηκε "Sundance". Η σύζυγος του Lola καταγόταν από την  Utah και ήδη από το 1963 έχτισαν δικό τους σπίτι στη περιοχή. Αποσπάσματα από τη ταινία  Jeremiah Johnson (1972), που είναι αγαπημένη του Ρέντφορντ και τον επηρέασε βαθειά, γυρίστηκαν στη περιοχή αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου