Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

Στα διάφορα φυτά δεν βρίσκεται αυτούσια η βιταμίνη, αλλά σε αρκετά λαχανικά και φρούτα εμπεριέχονται διάφορα συστατικά και χρωστικές που μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό. Η κατάλληλη ποσότητα βιταμίνης Α στον οργανισμό είναι περίπου 4-5000 ΙU την ημέρα  Επίσης είναι δυνατόν να προκληθεί αβιταμίνωση Α είτε από ανεπαρκή πρόσληψη βιταμίνης D, είτε από τη μη κατανάλωση τροφών που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου, όπως το γάλα και τα προϊόντα του. Το γάλα πλούσιο σε βιταμίνη Α και Β2.


ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α ανά 100 γρ τροφίμων (RE)
Καρότα ωμά                    2.813
Καρότα βραστά               2.455
Πικραλίδα βραστή          1.170
Βρώμη                               900
Σπανάκι βραστό                 819
Καλαμπόκι νιφάδες           751
Λάχανο βραστό                 740
Βερίκοκα αποξηραμένα     724
Σπανάκι ωμό                      643
Κόλιανδρο                         613
Αρακάς με καρότο             577
Μαϊντανός                          520
Παντζάρια βραστά              510
Νεροκάρδαμο ωμό             470
Πράσα ωμά                        435
Ραδίκια ωμά                       400
Μάνγκο ωμό                      389
Πεπόνι αργίτικο                  322
Μπρόκολο ωμό                  300