Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α




Η βιταμίνη Α αποθηκεύεται στο συκώτι, όπου βρίσκεται τουλάχιστον το 90% της αποθηκευμένης στο σώμα, ενώ μικρές ποσότητες είναι αποθηκευμένες στους νεφρούς και στους πνεύμονες.  Αποβάλλεται στην χολή και στα ούρα (μεταβολίτες). Ως λιποδιαλυτή χωρίζεται σε δύο βασικά συστατικά στις τροφές, τη ρετινόλη και τα καροτενοειδή. Καταστρέφεται όταν βρεθεί σε φως ή αέρα ή όταν εκτεθεί σε θερμότητα. Προβιταμίνες της βιταμίνης Α είναι οι καροτίνες α, β, γ και η κυπτοξανθίνη. Βιταμίνη Α αποκαλούνται οι ενώσεις που επιδεικνύουν την βιολογική δράση της ρετινόλης.

Η βιταμίνη Α περιέχεται στο γάλα, το βούτυρο, τον κρόκο του αβγού, τα καρότα και τα άλλα λαχανικά. Μία καλή πηγή βιταμίνης Α είναι το β-καροτένιο ή προβιταμίνη Α, που βρίσκεται άφθονη στο καρότο. Είναι απαραίτητη για την φυσιολογική λειτουργία του αμφιβληστροειδούς και για την προσαρμογή της όρασης στο σκοτάδι, για τη διατήρηση της δομικής και λειτουργικής ακεραιότητας του επιθηλιακού ιστού και του ανοσοποιητικού συστήματος, για την κυτταρική διαίρεση, για την ανάπτυξη των οστών, για την λειτουργία των γεννητικών οργάνων, ενώ ενεργεί σαν συμπαράγοντας σε βιοχημικές αντιδράσεις.

Χαρακτηρίζεται ως η βιταμίνη των ματιών και απορροφάται μόνο μαζί με το λίπος. Για την απορρόφηση απαιτείται η παρουσία γαστρικών υγρών, χολικών αλάτων, παγκρεατικής και εντερικής λιπάσης, καθώς και πρωτεϊνικών και διαιτητικών λιπών. Όταν λοιπόν τρώτε τρόφιμα που τη περιέχουν, πρέπει να τη συνοδεύετε με κάτι λιπαρό π.χ. καρότα με ελαιόλαδο. Ακόμη βρίσκεται σε αφθονία στα ψάρια, στα αβγά των ψαριών και κυρίως στο ηπατέλαιο τους (μουρουνέλαιο), στο βούτυρο, στο γάλα και στο συκώτι διαφόρων ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου